De wintercamper

Camperaars kunnen al bij aanschaf rekening houden met wintergebruik. Het voorkeursmodel, zeg maar de ideale wintercamper voor in de sneeuw, is in dat geval de integraal. De geheel geïsoleerde opbouw en cabine zorgen voor een comfortabele woning, net als in een caravan. Bij duurdere campers zijn zelfs de zijramen in de cabine vaak met dubbelglas geïsoleerd.

wintercamper winterkamperen camper topstallingenHeeft de camper metalen delen, en/of is de autocabine nog aanwezig, dan zijn vensters daar minder geïsoleerd. In dat geval kan kou gemakkelijk binnen dringen via die cabine en de ventilatieopeningen. Bij een alkoof is de cabine gemakkelijk af te scheiden van het woongedeelte, bijvoorbeeld door er een oude slaapzak of dikke deken tussen te hangen. Ook de halfintegraal en buscamper zijn best geschikt voor wintersport, maar minder voorbereid op extremiteiten. De grote schuifdeur van de buscamper is wel een nadeel, de warmte valt heel hard naar buiten als die open gaat.

Achterwiel- of vierwielaandrijving zijn een pluspunt voor wintercampers, net als een krachtige motor met hoog koppel. Houtvrije wanden met PU-schuimisolatie bieden de hoogste isolatiewaarde. Verder helpt goede meubelventilatie condens te voorkomen, maar dat doe je ook door kastjes open te zetten als je even weg bent. Andere pluspunten zijn een dubbele bodem en opties zoals een extra kachel die op de motorwarmte mee stookt als je rijdt. Ontbreekt verwarming in de cabine als je hebt geparkeerd voor de nacht, vraag dan eens aan een van de Topstallingen of de werkplaats de ringverwarming van de kachel kan uitbreiden voor de winter. Er zijn veel extra’s mogelijk, tot onder de cabinestoelen zelfs.

winterkamperen wintercamper buscamper topstallingenWinterbanden zijn onontbeerlijk. In veel landen mag je zonder winterbanden niks als het winters weer is. Een beetje terecht is dat wel, maar natuurlijk kan het een extra kostenpost betekenen voor wie nog niet over dergelijk schoeisel beschikt. Koop ook sneeuwkettingen. Kies de zware uitvoering voor grote bestelwagens, met 100% dichtgelaste schakels. Tijdens parkeren, wildkamperen, of op camperplekken, is een extra stevige sneeuwschep soms noodzakelijk. Sneeuwschuivers kunnen zware ijs/sneeuwwallen rond de camper of caravan opwerpen.

Tot slot de diesel. Zorg dat je voor de winter een nieuw brandstoffilter monteert. En tank de brandstoftank vlak bij het wintersportgebied vol plaatselijke diesel. Door daar in de brandstof aanwezige additieven zal de brandstof dunvloeibaar blijven; er is geen sprake van zogenaamde vlokvorming.

Winterkamperen is super fijn. Je gebruikt je camper het hele jaar door, zoals het kan en hoort. Vraag eventueel nader advies bij een van de bij Topstallingen aangesloten Bovag werkplaatsen.