Zomaar een zomer…

Als we op 26 oktober met onze camper aankomen in de jachthaven van Leeuwarden, culturele hoofdstad van Europa, kijken we met een steentje Beerenburg in de hand nog even terug op onze eerste lange rit en op de laatste weken.

In de meivakantie zijn we met de caravan op pad gegaan, heerlijk een paar dagen naar onze heerlijke thuis-kom-camping in de Limousin om weer wat vitamientjes op te doen en te genieten van de heerlijke wijnen en gerechten aldaar. We zien onderweg een scala aan campers voorbij rijden die bij ons wel wat losmaken. Als nieuw “setje” zijn we eigenlijk op zoek naar een gemeenschappelijke uitdaging en daar voldoet de caravan niet aan eigenlijk. Om een goede prijs voor de caravan te krijgen besluiten we de gok te wagen en deze vóór het hoogseizoen te verkopen. No big deal: snel verkocht voor een keurige prijs.

Omdat ons zomervakantieplan gericht was op de Adriatische zee en Kroatie, kopen we een “de Waard” tent en een comfortabel luchtbed. De prijzen voor de campers zijn namelijk behoorlijk hoog in deze periode. Het is overigens een geweldige vakantie: solo rijden (Volvo XC60) met twee fietsen achterop is ronduit luxe. In de zee met een duikschool mee om duikjes te maken en op riffen rondom Porec vissen kijken, geweldig weer, mooie zonsondergangen en heerlijk buiten de tentdeur eten…. Dat is pas vakantie ! Waardevolle tip: het nationale park in Plitvice ! Enig onderzoek tevoren op internet leert ons dat we vanaf 7 uur ‘smorgens naar binnen kunnen. En ook dat het park tot 21.00 uur open is. Door de wandeling te gaan starten vóórdat de touringcars met toeristen aankwamen en nádat zij weg zijn (ná 16.00 uur) heb je het park als het ware voor jezelf. Je komt nauwelijks mensen tegen.

Wolf Vakantieverhaal2 300x225

We vertrekken om 12.00 uur ‘s middags weer en we hebben medelijden met alle mensen die in een rijtje moeten lopen om de wandelingen in het park te kunnen maken.
Vroeg opstaan helpt dan beslist.

In de week vóór de herfstvakantie maken we een afspraak -via een advertentie op Marktplaats- met de eigenaar van een wat oudere camper in Noord-Brabant. Omdat we intensief gespeurd hadden op internet weten we dat er aan deze camper plussen en minnen zouden kunnen zijn. Vandaar dat we in overleg met Raymond en Tom (van Vliet Wateringen) de kwetsbare punten al op een lijstje hebben meegekregen. Tevens geeft Raymond aan dat het goed zou zijn om bij een camperbedrijf in de naaste omgeving van de eigenaar de camper op de brug te laten zetten. Dat levert ons direct veel belangrijke informatie op en hiermee konden we de prijs ook “aan laten passen”.

Wolf Vakantieverhaal3 300x225

We zijn nu in het bezit van een wat oudere camper ( Bürstner 624 half integraal). Werkend in het onderwijs is de herfstvakantie dus dé gelegenheid om voor het eerst écht op pad te gaan; na het goed schoonmaken en het plaatsen van een nieuwe matras en nieuwe banden kunnen we op pad. Een combinatie van familiebezoekjes wat camperoefeningen en het opdoen van ervaring: géén stuurbekrachtiging bijvoorbeeld, zorgt voor fitness achtige oefeningen die we beiden echter goed doorstaan. Het is bijna 7,5 meter die we meenemen; aanzienlijk korter dan de combinatie auto caravan, maar qua slaapgelegenheid en keuken veel meer luxe dan de tent met het luchtbed. We moeten nog even wennen aan de camperplaatsen (zie de gratis app van de NKC), maar merken dat het een en ander ons wel aanstaat. De ontvangst bij van Vliet , na de vakantie is uiteraard zoals gebruikelijk: enthousiast én warm. Binnenkort staat de camper weer even op de brug om wat kleine dingen aan te laten passen. Dat is precies wat we fijn vinden, een kwalitatief goede stalling mét een werkplaats met betrouwbare mensen die écht hart voor de zaak hebben.

Voor ons een heel nieuw en plezierig avontuur. In de winter blijft de camper in de stalling en is de camper geschorst (we betalen geen wegenbelasting op dat moment) dat scheelt ons al gauw zo’n fles of wat per week van het Friese spul waarmee het stukje begon.

Martin Wolf, Jacq Putker

Meer ‘Op vakantie met….’ verhalen

Wolf Vakantieverhaal1 260x185
Campsite 782231 1280 260x185