Terugroepactie Fiat Ducato Campers

www.topstallingen.nl logo stallingTerugroepactie Fiat Ducato. Ruim 33.000 auto’s van het type Fiat Ducato terug voor een zeer noodzakelijke controle.

Daarvan is het merendeel camper, omdat Fiat, in tegenstelling tot andere fabrikanten van onderstellen alleen voor de camperbranche nog het getroffen uitlaatgassysteem toepast. Deze terugroepactie is geen service, maar een technisch noodzakelijke inspectie van het EGR-systeem dat de uitlaatgassen zuivert.

Fiat dealer

De controle wordt uitgevoerd door de officiële Fiat werkplaatsen. Het gaat om elke campermotor van 115, 130, 150 en 180 pk. De EGR-leiding is mogelijk onjuist gefabriceerd. Hierdoor kan de EGR-leiding scheuren waardoor hete uitlaatgassen in het motorcompartiment vrij kunnen komen. Omliggende componenten kunnen door hete uitlaatgassen verhit raken. Hierdoor kan brand ontstaan. De uitlaatgasrecirculatiepijp in de getroffen Fiat Ducato-modellen kan ook helemaal breken. Daarbij ontstaat bij contact met de dynamo kans op kortsluiting en in het ergste geval brand.

De door dit probleem getroffen campers met Fiat Ducato onderstel zijn voorzien van het zogenaamde lage druk EGR uitlaatsysteem. De modellen met AdBlue-motoren zijn dus niet getroffen. Ook camperbussen en campers op basis van Citroën en Peugeot ontspringen de dans.
Fiat geeft aan dat de controle ongeveer 25 minuten. Als de leiding vervangen moet worden kost dat een klein uur. Er zijn geen kosten voor klanten.

Meer info over de getroffen campers vind je hier op de site van de RDW.

De producent roept de betreffende voertuigen terug. Maatregelen worden genomen om het defect te verhelpen. De voertuigeigenaar wordt uitgenodigd een afspraak te maken met een merkdealer. De dealer zal de EGR-leiding controleren en indien nodig vervangen.