Caravanbanden

www.topstallingen.nl logo stallingCaravanbanden zijn cruciaal.

De enige delen van een caravan die in contact staan met de weg zijn de banden. Je veiligheid, tijdens acceleratie en remmen en in bochten, is dus afhankelijk van een relatief klein gebied van wegcontact. Daarom zijn goede caravanbanden van het grootste belang.

Door de caravanfabrikant zijn de caravanbanden onder uw caravan zorgvuldig gekozen op basis van maatvoering, bouwwijze, draagvermogen en snelheidsklasse. Zomaar even een ‘bandje van de sloop’ halen of een reservewiel van een auto paraat houden, is er tegenwoordig niet meer bij. Een autoband als caravanband gebruiken is onveilig.

caravanband klapband versleten topstallingen.nl -min

Al tijdens de tweede vakantie naar Italië was deze band tot op de draad versleten vanwege een verkeerde wielstand. Naast de weg gekomen, iets geraakt? Slijtagepatroon laten controleren door een Topstallingen vakman.

Elke Topstallingen.nl caravanstalling kan ook Top banden-advies geven. Ook kunt u terecht voor nieuwe caravanbanden en het altijd geadviseerde balanceren van caravanbanden. Stallingsklant hoeft u daarvoor overigens niet te zijn, iedereen kan terecht in de Bovag-werkplaatsen van onze stallingen. Er is dus geen enkele reden voor ongelukken. Laat uw banden voor vertrek door uw Topstalling controleren. Een ongeluk door een klapband kan altijd gebeuren, maar door regelmatige controle blijft het risico zeer beperkt.

Meer weten over caravanbanden?

Het rubber van de caravanband veroudert

Een caravanband moet volgens de internationale bandenindustrie daarom, na zes jaar, door een bandenspecialist tenminste elk jaar worden gecontroleerd op droogtescheuren in de wang en in het profiel. Dat kan ook door een van de medewerkers van uw Topstallingen.nl aangesloten Bovag onderhoudsbedrijven gebeuren. Wie veel rijdt krijgt het advies om caravanbanden na zes jaar preventief te vervangen. Wie weinig rijdt krijgt het advies om de banden elk jaar te onderzoeken en deze in elk geval na 10 jaar preventief te vervangen. De betrouwbaarheid van een band begint na zes jaar af te nemen! Natuurlijk bevestigen uitzonderingen ook hier de regel. Om hem de volle zes jaar probleemloos uit te kunnen laten dienen, is het goed op spanning houden van een band een eerste vereiste.

TIP! Gebruik bij controle van uw caravanbanden altijd een zaklantaarn.

Bandenspanning

14,5 PSI = 1 BAR. De ‘max.load in PSI’, die op een band staat, is vooral voor Amerika bedoeld. Omdat we in Europa met zoveel uiteenlopende maximumsnelheden te maken hebben, kun je voor caravanbanden beter afgaan op het bandenadvies van de caravanfabrikant. Je vindt het in de gebruikershandleiding of op het spatbord van de caravan. Weet je het niet, dan biedt deze vuistregel wat houvast: een gewone (auto)band 3 bar, een zogeheten ‘reïnforced’ caravanband 3,5 bar en een C-band (commercial) 4,5 bar.

caravanbanden caravanband klapband heftig schade-minGevaren

Klapbanden zijn helaas van alle tijd. En hoewel ze niet zelden gepaard gaan met forse schade, moet de oorzaak van verreweg de meeste van de klapbanden gezocht worden in onachtzaamheid. Zijn je banden aan vervanging toe? Zijn je banden beschadigd? Wanneer heb je voor het laatst de spanning gecontroleerd? Rijd je niet te hard? Is je caravan niet te zwaar beladen?

©SERV-Media