kamperen met onweer en bliksem in caravan en camper
Kamperen bij onweer en bliksem in caravan en camper is gevaarlijk, daarvan hoeven we niemand te overtuigen. De kans getroffen te worden is echter, tussen alle andere gevaren in het leven, bijzonder klein. En dan nog, twee van de drie slachtoffers van een blikseminslag overleven dat, doordat men indirect is getroffen of doordat de bliksem langs het lichaam is gelopen en niet er door.
Bliksem kan zich ook over de grond verplaatsen, bijvoorbeeld rond het inslagpunt. Daarom is het niet veilig rond bomen en andere hoge obstakels in vlak landschap. Is iemand getroffen door bliksem, dan kunnen ernstige brandwonden en hartstilstand optreden. Blijft iemand na blikseminslag liggen, verleen dan onmiddellijk eerste hulp. Bij ademhalingsproblemen, hartstilstand of hartritmestoornissen meteen reanimeren.
Bliksem op caravan of camper
Bliksem volgt de weg van de minste weerstand, zo direct mogelijk naar de aarde. De route is onmogelijk te voorspellen, want die wordt bepaald door factoren als luchtvochtigheid, bodemsamenstelling en obstakels met een bepaalde weerstand. Slaat de bliksem in een bliksemafleider, dan volgt het de weg van de minste weerstand, via de koperen of aluminium leiding die diep in de grond geaard is. Op de camping zijn veel potentiële ontvangers van een blikseminslag. Wat te denken van hekwerken, het uitgebreide elektriciteitsnet, waterleidingen en de kranen die boven het veld uitsteken, gebouwen, bomen en natuurlijk de kampeerders zelf en hun onderkomens. En dat vaak op grote velden opgesteld, of in gevarieerd open landschap bij het water. Bij onweer en bliksem koppel je daarom het beste los van netwerken voor stroom, water, riool of antenne. Rol de kabel op en berg die op. Doe dat ruim voor het onweer losbarst. Zo voorkom je schade als de bliksem ergens anders op de camping inslaat.
Zie je een ontlading (een bliksemflits), tel dan de seconden tot je de donderslag hoort. Elke seconde is ongeveer 300 meter afstand. Binnen vijf kilometer afstand is er oplopend gevaar.
Het risico van onweer ligt buiten. Je kunt dus het beste naar binnen gaan en het onweer uitzitten. Ramen en deuren gesloten houden. Bij inslag in een gebouw vloeit de stroom via de (elektrische) installaties af. Dit kan grote schade veroorzaken aan aanwezige apparatuur. Bliksemafleiders maken een gebouw veiliger.
Auto veilig bij onweer
Verder biedt een auto voldoende bescherming. Via de metalen buitenkant vloeit de stroom langs de buitenkant naar de aarde en is verdwenen. De auto fungeert dan als een ‘Kooi van Faraday’, een geheel door geleiders omgeven ruimte waar de elektrische lading van bliksem niet in kan doordringen.
Kamperen met bliksem en onweer in caravan, camper, vouwwagen of tent
In een caravan of camper met (grotendeels) metalen opbouw – aluminium huid of aluminium verwerkt in de opbouw – kun je tijdens onweer en bliksem veilig verblijven. Eventueel wacht je het onweer af in de (originele) metalen cabine van de camper. Steeds meer campers met een polyester opbouw of dak, zijn aan de binnenzijde van de opbouw van aluminium voorzien. Ook dat vormt met de rest van de opbouw een ‘Kooi van Faraday’. Is je caravan of camper grotendeels of geheel uit kunststoffen en andere niet metalen opgebouwd, dan is een alternatieve ruimte veiliger. Blikseminslag direct in de caravan of camper zal hoe dan ook aanzienlijke schade aan apparatuur veroorzaken. Een tent biedt geen bescherming tegen bliksem. Blijf uit de buurt van het metalen frame van de tent. Kun je niet weg, hurk of kniel dan met schoenen aan op isolerend materiaal, zoals droge matrassen, slaapmatten, slaapzakken. Blijf in elk geval niet liggen; het contactvlak moet zo klein mogelijk zijn.
Houdt er rekening mee dat zwaar onweer met bliksem gepaard kan gaan met hevige hagelbuien. Zoek een plek om te schuilen. Een auto kun je in de eventueel aanwezige soorten parkeren, of onder de luifel. Blijf ook alert op hevige windvlagen. Volg aanwijzingen van de camping altijd op. Op sommige campings is na hevige regenval gevaar voor overstroming.
Het risico dat je getroffen wordt door noodweer is zeer klein.