Onderhoud toilet koelkast voor stalling

www.topstallingen.nl logo stalling

Onderhoud toilet en koelkast voor stalling

Vijf tips voor onderhoud van toilet en koelkast camper / caravan voor de stalling.

Elk jaar moet er van alles gebeuren om de caravan of camper klaar te maken voor de stalling. Met deze vijf tips helpen we je op weg met onderhoud aan toilet en koelkast.

Tip 1: Grote schoonmaak

De caravan of camper moet fris en schoon de stalling in. In het Thetford-assortiment zijn drie producten opgenomen die de grote schoonmaak gemakkelijker maken en die niet schadelijk zijn voor de natuurlijke rubbers en de kunststoffen van je toilet. Gebruik bijvoorbeeld Thetford Bathroom Cleaner voor alle kunststof oppervlakken. Wrijf het oppervlak na met een zachte, droge doek om weer een mooie glans te krijgen. Gebruik Thetford Toilet Bowl Cleaner voor de

toiletpot cleaner topstallingen thetford

Met een lekker gladde pot blijft je toilet langer schoon.

binnenkant van de toiletpot. Die moet volgend jaar weer lekker glad zijn aan de binnenkant, dan spoelt alles ook gemakkelijk weg. Wist je trouwens dat na even spoelen voor de toiletgang de bowl veel schoner blijft?  Thetford Cassette Tank Cleaner gebruik je om de afvaltank op gezette tijden schoon te maken. Dit product verwijdert aanslag gemakkelijk en verlengt de levensduur van je afvaltank. Het zuur in urine bijt zelfs in de kunststoffen van de toilettank. Je wilt toch niet dat de bodem er een keer onderuit valt. Hoe doe je dat? Door toilettankreiniger volgens de mengverhouding in de gebruiksaanwijzing op de terugweg in de tank te doen, reinigt deze zichzelf tijdens de ‘klotsende’ thuisreis.

Tip 2: Laat geen water achter in de tanks

Zorg dat er geen water meer in de caravan of camper aanwezig is als je deze naar de stalling brengt. Niet in de schoonwatertank, niet in de vuilwatertank of afvaltank. In de gebruiksaanwijzing van je caravan of camper vind je aanwijzingen om het watersysteem inclusief de leidingen geheel leeg te maken. Vooral de boiler verdient veel aandacht, daarvan vriezen er elke winter heel veel stuk. Blijft er toch water achter, reinig het systeem na de winter dan door Hadex van Care Plus te gebruiken in de watertank.

Heeft je toilet een eigen spoelwatertank? Spoel die dan goed uit, zodat eventuele aanslag wordt verwijderd. Je kunt een mengsel van 10:1 water met bleekwater gebruiken. Maak de tank helemaal leeg voordat de camper of caravan de stalling in gaat.

Tip 3: Ventileer

We raden aan om de afsluitschuif van het toilet open te laten tijdens de stallingsperiode. Dat ter voorkoming van vervorming en schade aan de schuif. Draai ook de dop van de schenktuit er af, zodat de afvaltank goed kan ventileren. Door de afsluitschuif open te laten, voorkom je dat de toiletafdichting uitdroogt en/of vast kleeft.

Tip 4: Onderhoud van de rubbers

Spuit de afdichting en afsluitschuif van de afvaltank regelmatig in met Thetford Seal Lubricant, ook voordat de caravan of camper in de stalling gaat. Dit product is speciaal ontwikkeld voor caravantoilet en campertoilet en is absoluut veilig voor de materialen daarvan. Het is een zuurvrije siliconenspray die ook geschikt is voor onderhoud van deurrubbers, scharnieren, luifelrails, fietsen enzovoort. De schuif zal na gebruik van deze spray weer lekke soepel openen en sluiten.

Tip 5: Maak de koelkast winterklaar

Maak de koelkast voor de stallingsperiode goed schoon. We raden aan om de deur van de koelkast en het vriesvakje in de stalling open te laten. Nare geurtjes en schimmel ontstaan dan niet. De buitendeur van de koelkast is voorzien van een slot met ventilatiestand. Zet de deur in de ventilatiestand als de caravan of camper langere tijd niet wordt gebruikt. Soms moet je daar even goed naar zoeken omdat de ventilatiestand dan in het slot is verwerkt. Of kijk even in de gebruiksaanwijzing van de caravan- camperkoelkast.

Meer informatie over het toilet of de koelkast in je caravan of camper krijg je in de werkplaatsen van Topstallingen. Of ga naar de website van Thetford of Dometic.