13-polige stekker Jaeger Multicon

www.topstallingen.nl logo stalling

verloopstekker 7-polig naar 13-polige stekker jaeger-min

Verloopstekker 7-polig naar 13-polige Jaeger.

De 13-polige stekker onderhouden

Een 13-polige stekker is de aansluitstekker aan de caravan of aanhanger, om de elektrische aansluiting met de auto te realiseren. Naast de trekhaak zit de stekkerdoos waar deze 13-polige stekker in moet. Het kan zijn dat de auto een 7-polige kabelset heeft en de caravan een 13-polige kabelset en stekker. Daarvoor is een verloopstekker te koop. Er is een verloopstekker van 7-polig naar 13-polig en een verloopstekker van 13-polig naar 7-polig verkrijgbaar, voor de systemen van zowel Jaeger als Multicon. Het voordeel van 13-polige Multicon stekkers was dat een 7-polige stekker direct in de 13-polige Multicon stekkerdoos paste. Dit systeem is echter aan het verdwijnen. Jaeger is tegenwoordig de standaard aansluiting voor caravans. Die aansluiting heeft minder met storingen te kampen.

Bij gebruik van een verloopstekker zult u er rekening mee moeten houden dat een aantal functies van uw caravan niet werken,  zoals achteruitrijlichten en constante stroom (koelkast / 12-volt verlichting binnen). Ook blijft in sommige gevallen de mistlamp van de aanhangwagen branden. Controleer dat en haal het lampje er eventueel uit voor u de weg op gaat. Beter is het om op de auto en aanhangwagen alles juist aan te sluiten met 13-polige stekker en stekkerdoos.

7-polig of 13-polig?

Bij een 7-polige stekkerdoos is voldoende ruimte voor alle wettelijk verplichte verlichtingsfuncties. Op een 13-polig systeem is ruimte voor een achteruitrijlicht (pin 8) en twee voedingsdraden met bijbehorende massa-aansluitingen. De

13-polige stekker caravan jaeger multicon

Met dank aan ANWB kampeermagazine Kampeer & Caravan Kampioen (KCK).

constante voedingsdraad wordt bij caravans gebruikt voor de binnenverlichting en/of koelkast. Afhankelijk van het type caravan wordt ook nog een geschakelde voedingsdraad benut. Deze schakelt de voeding naar de caravan uit, zodra het autocontact wordt afgezet. Hierdoor kan de accu van de auto niet leeg raken door verlichting of apparatuur in de caravan.

Met alle verlichtingsmogelijkheden ingeschakeld blijkt menig moderne caravan in staat de zekering (15 A) van de constantstroomdraad te laten smelten. Caravanmerken maken daarom steeds vaker gebruik van twee draden om constant 12 volt beschikbaar te hebben in de caravan. Daarvan bedient één de koelkast, de ander de binnenverlichting. Middels relais is de zaak zo geschakeld dat de binnenverlichting dooft en de koelkast aanspringt als de motor van de trekauto loopt.

Acht draden bedienen de verkeersverlichting aan de caravan of aanhangwagen. Die contourverlichting, markeringslichten, achterlichten en remlichten, richtingaanwijzers, de kentekenplaatlampjes en mistachterlicht en/of achteruitrijlamp van de aanhanger vormen een zware belasting voor de autoaccu. Als alles tegelijk brandt – je wilt ’s avonds achteruit, alarmlichten aan en voet op de rem – is dat bijna 200 Watt; bij 12 volt maar liefst 16 Ampère. Loopt de motor, dan levert de gemiddelde wisselstroomdynamo voldoende energie voor zowel de auto- als de aanhangerverlichting. Maar bij zo’n hoog stroomverbruik zijn goede verbindingen en goede massa-aansluitingen essentieel. Laat de elektrische installatie daarom regelmatig controleren. Zorg voor schone stekkers, ga voorzichtig met de stekkers om, en onderhoud ze regelmatig met een reinigende douche met contactspray of WD40.

Aansluitschema 13-polige stekker en 7-polige stekker (*code) trekhaak, caravan, aanhangwagen, fietsenrek:

 1. Richtingaanwijzer links (*code 1/L)
 2. Mistachterlicht (*code 2/54 G)
  • 2a. Schakelt mistachterlicht auto uit**
 3. Massa voor 1 t/m 8 (*code 3/31)
 4. Richtingaanwijzer rechts (*code 4/R)
 5. Verlichting rechts en kentekenplaatverlichting (*code 5/58R)
 6. Remlichten (*code 6/54)
 7. Verlichting links (*code 7/58)
 8. Achteruitrijverlichting
 9. Constante stroomdraad continue (30A)
 10. Constante stroomdraad contact geschakeld (15A)
 11. Massa voor 10
 12. Niet ingedeeld
 13. Massa voor 9
**De mistlampaansluiting bevindt zich op pin 2 van zowel de 7-polige als 13-polige stekkerdoos. De meeste trekhaakkabels zijn daarnaast voorzien van een mistlampuitschakeling: die zorgt ervoor dat het mistachterlicht van de auto niet aangaat als er een aanhanger is aangesloten.
Bron: https://brink.eu
©SERV-Media