Na winter caravanchassis camperchassis reinigen

Na winterkamperen caravanchassis camperchassis reinigenNa de winter moeten caravanchassis en camperchassis gereinigd.

Het zout moet er af. Dat doe je met veel water en een zachte borstel. Aangekoekt strooizout moet je voorzichtig oplossen.

caravanchassis na winterkamperen reinigenStalen caravanchassis en speciale chassis voor campers zijn door verzinken, ook wel galvaniseren genoemd, tegen roesten beschermd. Verzinken (of galvaniseren) is het aanbrengen van een dun laagje zink op een metalen voorwerp, in dit geval de stalen chassisdelen. Caravanchassis en camperchassis zijn niet gegalvaniseerd, maar thermisch verzinkt.

Het zink op het chassis beschermt staal tegen oxideren. Het zink reageert met de zuurstof in de lucht, of met water, en vormt een eigen oxidelaag die het zink hermetisch afsluit. Het oxideren van het zink stopt dan na enige tijd. Tijdens dat proces treedt verkleuring op aan het chassis van je nieuwe caravan of camper. Dat is normaal. Inwerking van agressieve stoffen, zoals  ’s winters bijvoorbeeld water met strooizout, kan het proces (plaatselijk en tijdelijk) versnellen. Een chassis gaat er daardoor dan vlekkeriger uitzien. Wordt het chassis langdurig nat/vochtig, dan kan zelfs witte roest ontstaan. Dat witte poeder kun je gewoon wegborstelen, maar beter is het om langdurige vochtigheid te voorkomen. Zeker als er sprake is van strooizout op een nieuw chassis. Bovendien trekt zout ook weer water aan, dus…

Het advies is daarom om na de wintersport caravanchassis en camperchassis te reinigen. De levensduur van de zinklaag op het chassis is zelfs onder slechte omstandigheden, en een jaarlijkse slijtage van 2 tot 5 µm, altijd ruim langer dan 10 jaar.

Camperchassis kampeerautochassis na winterkamperen reinigenZink heeft ook nog een ‘geheim wapen’ tegen roesten van het onderliggende stalen chassis. Samen met water en zuurstof kan zink zijn zogenaamde kathodische werking uitvoeren. Het zink offert zich via elektrochemische oxidatie op, ter bescherming van het onderliggende staal. Beschadigde plekken in het zink, zoals krassen tot 1,5 millimeter diep en kale plekken tot een vierkante centimeter, worden dan door die kathodische werking ‘gerepareerd’. Het zink ‘kruipt’ terug over de beschadigde stalen delen. Rijden in de regen helpt dus om je chassis te beschermen

Onderhoud caravanchassis en camperchassis

Het is overigens ook belangrijk om een caravanchassis / camperchassis met enige regelmaat te laten controleren. Het Bovag-onderhoudsbedrijf van een Topstalling controleer het chassis ondermeer op scheurvorming en controleert de aanhaalmomenten van de bouten waarmee het chassis is afgesteld op de lengte van uw caravan of camper. Het advies van Bovag en fabrikanten is om deze onderhoudsbeurt elke twee jaar te laten uitvoeren. Voor meer informatie over chassis en onderhoud richt je je tot het onderhoudsbedrijf van een Topstallingen.nl topstalling.

Topstallingen.nl! Meer dan stalling alleen!

©SERV-Media