Trekhaak

www.topstallingen.nl logo stallingJe koopt een auto, welke trekhaak hoort daar bij?

Als je een nieuwe auto koopt is een rekensommetje zeker op z’n plaats voor wie op de centjes let. Topstallingen geeft je graag wat meer inzicht in de mogelijkheden.

Enkele ‘af fabriek’ geleverde trekhaken zijn peperduur, bovendien rekent de staat ook over die standaard trekhaak BPM, dus over het totale aankoopbedrag op de auto. Daarom is het later monteren van een trekhaak vaak de voordelige keuze.

Via verschillende websites kun je trekhaken bestellen, maar omdat het daar vaak prijsvechters betreft, laat de voorlichting nog wel eens te wensen over. Je merkdealer of vakgarage monteert vast en zeker ook een voor jouw gebruik perfecte trekhaak. Vraag in elk geval altijd offerte voor een trekhaak inclusief volledige aangesloten 13-polige kabelset. Op die kabelset gaan we binnenkort nader in. Elke trekhaak is altijd uitentreuren getest en is na montage één van de sterkste onderdelen aan een auto. Bij ongevallen blijken trekhaak en caravan / aanhangwagen vaak onafscheidelijk van de trekauto. Het te trekken aanhangwagengewicht is vastgesteld door de fabrikant van de auto, aan de hand van door Europese goedkeuringseisen vastgestelde criteria. Merk en type trekhaak zijn daarom niet van invloed op het aanhangwagengewicht of de kogeldruk. Het prijsverschil zit ‘m feitelijk in de ontwikkelings- en productiekosten gedeeld op het aantal te verwachten verkochte trekhaken voor elk autotype. Oftewel een populaire auto, dan een goedkopere trekhaak.

Wat zijn de trekhaak mogelijkheden?

Vaste trekhaak van brink

Vaste trekhaak (klik om uit te vergroten)

We kennen drie soorten trekhaken voor personenauto’s. De vaste trekhaak, de afneembare trekhaak en de wegdraaibare trekhaak.

Vaste trekhaak: Een vaste trekhaak blijft na montage altijd aan de auto gemonteerd. De vaste trekhaak zit met bouten vast aan een dwarsbalk aan de auto. De constructie is soms helemaal achter bumper verstopt, soms is hij deels zichtbaar. Niet iedereen vindt een vaste trekhaak mooi. De vaste trekhaak is het meest geschikt voor personen die een trekhaak zeer regelmatig gebruiken. De vaste trekhaak is ook de goedkoopste oplossing.

afneembare trekhaak van brink

Afneembare trekhaak (klik voor vergroting)

Afneembare trekhaak: Een afneembare trekhaak kan eenvoudig van de auto af als hij niet voor onmiddellijk gebruik nodig is. De afneembare trekhaak is vooral geschikt voor automobilisten die slechts een paar keer per jaar op vakantie gaan. Het grootste voordeel van een afneembare haak is dat het autodesign in takt blijft. Deze trekhaak is binnen enkele seconden gekoppeld of ontkoppeld en is beveiligd met een slot. Aankoppelen van de haak aan de bevestiging gaat niet altijd iedereen even makkelijk af. De afneembare trekhaak biedt verder dezelfde veiligheid en kracht als de vaste trekhaak. Wettelijk geldt ook de afneembare trekhaak als een vast punt aan de auto. Er zijn drie systemen in de markt, verticaal, horizontaal en diagonaal afneembaar. Eenmaal gedemonteerd, moet de trekhaak veilig worden opgeborgen en vastgezet in de kofferruimte van de auto.

wegdtraaibere trekhaak van brink

De wegdraaibare trekhaak van het merk Brink.

Wegdraaibare trekhaak: Een wegdraaibare trekhaak, de naam zegt het al, is een trekhaak die uit het zicht, onder de bumper wegdraait. De haak blijft buiten en gemonteerd aan de auto. De constructie van de auto moet gebruik van dit wegdraaisysteem wel mogelijk maken. Deze trekhaak is de duurste, maar zeer gebruiksvriendelijk. Het tevoorschijn halen van de trekhaak gebeurt met een handel in de kofferbak of zelfs elektrisch. Even aandrukken met de voet, en aankoppelen maar.

Wil je meer weten over het trekken van een caravan aan de trekhaak, vraag er dan naar bij een bij topstalling.nl aangesloten caravanbedrijf.

9 belangrijke vraagstukken voor trekhaakmontage

  1. Merk, type, motortype en uitvoering van de trekauto
  2. Welk merk trekhaak?
  3. Vaste trekhaak, draaibare trekhaak of afneembare trekhaak?
  4. Vast? Blijft de kentekenplaat vrij?
  5. Gaat men zagen of boren in de bumper of is er sprake van onzichtbare montage?
  6. 13-polige din-aansluiting (Jaeger); met verloopstuk geschikt voor Multicon of 7-polige stekker.
  7. Vraag de caravandealer een aansluitadvies voor de auto.
  8. Engelse caravans hebben vaak twee constantstroomdraden in gebruik.
  9. Geef het gebruik en de verwachting van de constantstroomdraad aan.
  10. Vraag prijsopgave inclusief arbeidsloon en volledig aangesloten (dertien draden).
Een bekende trekhaakfabrikant is het in Staphorst gevestigde Nederlandse Brink Trekhaken.
©SERV-Media